Kompostovat má smysl
Milí občané, pomalu ale jistě se nám blíží jaro a jelikož je opakování matka moudrosti, rozhodli jsme se opět otevřít téma BIO odpadu a kompostování.
Kdo dává kuchyňský bioodpad do popelnice, dělá velkou chybu. Bioodpad je totiž výborná surovina do kompostu. Někteří lidé si myslí, že kompostér je pouze na trávu a listí a to je velký omyl. Kompostéry jsou především na kuchyňský bioodpad. Obce dostávají dotace na kompostéry právě kvůli kuchyňskému bioodpadu, aby nekončil v popelnicích. Kompostování samotné trávy nebo listí není žádná hitparáda. Kuchyňský bioodpad díky svojí pestré skladbě a velkému obsahu vody proces kompostování doslova nakopne.
Důvody proč nedávat kuchyňský bioodpad do popelnice:
A co vše mohu do kompostéru dát?
zbytky jídel (kromě masa, příp. maso v menší míře), ovoce, zelenina, pečivo (i plesnivé), kětiny (včetně hlíny), papírové kapesníčky, čajové sáčky, kávové filtry a sedliny, trus býložravých zvířat, proložky od vajíček, pečicí papír (ne mastný)
Do kompostéru naopak nepatří:
oleje a tuky, zbytky cigaret, smetky, letáky, noviny, časopisy, vlhčené ubrousky a toaletní papír
Určitě tedy doporučujeme využívat likvidace BIO odpadu přímo v místě původu, tedy ve vašich domácích kompostérech nebo hnojištích. Je to nejlevnější a nejekologičtější možnost, jak s tímto druhem odpadu naložit. A jako bonus Vám nebude rezivět ani zapáchat popelnice.